Cicle d’activitats perspectiva i perspectives+18: l’atenció al jovent extutelat avui

Projectes relacionats
Notícies relacionades
El passat setembre vam iniciar un cicle d’activitats al Palau Macaya de Barcelona per parlar del jovent extutelat des de diferents perspectives. Les jornades, que es van allargar fins al 2019, van consistir en un procés de reflexió de caire internacional i multidisciplinar entorn als seus processos d’emancipació a partir de l’organització d’un seguit d’activitats orientades a crear espais de trobada i discussió entre administracions públiques, entitats del tercer sector, entorn acadèmic, empreses privades, professionals de la intervenció i joves extutelats. Les qüestions que es van tractar en les sessions van ser les següents:
- Com donem resposta a les necessitats i perfils de joves que atenem? 18 de setembre de 2018
- Com donem resposta a la diversitat cultural? 15 de gener de 2019
- Com donem resposta a les necessitats de les joves extutelades? 28 de març de 2019
- Com fomentem la participació dels i les joves? 16 de maig de 2019
- Una mirada internacional 05 de juliol de 2019
El 18 de setembre va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona, la primera sessió del cicle d’activitats titulat Perspectiva i perspectives+18: l’atenció al jovent extutelat avui i que s’allargarà fins al juny de 2019. Aquesta primera jornada va comptar amb la participació de ponències internacionals experts en l’àmbit del jovent extutelat i els seus entorns.
L’eix de la primera sessió va ser: com donem resposta a les necessitats i perfils de joves que atenem?
Per parlar del tema, vam tenir, a la primera part, la ponència d’en Mark Courtney, a qui ja vam tenir el gust de sentir fa un parell d’anys en aquest mateix espai i, que es va centrar en com la recerca ens ajuda a avançar en la definició de models entorn l’atenció al jovent extutelat en base a la seva experiència de treball als Estats Units.
Seguidament, de la mà de la Liz Brabender i la Beth-Anne Logan ens vam apropar al treball fet arreu d’Escòcia a partir de la tasca que estan desenvolupant mitjançant l’Independent Care Review. Escòcia té una tradició associativa molt rica i, l’estructuració del tercer sector i rol d’incidència política són tot un referent internacional. Es tracta d’un procés innovador fet de la mà dels i les joves, i ens va aportar nous enfocaments per a la nostra feina.
Finalment, des de FEPA es va presentar el document El model d’atenció al jovent extutelat a Catalunya. Frederic Cusí, consultor d’Inpacte, juntament amb la directora de FEPA van ser els encarregats de dur a terme la presentació de les principals propostes i recomanacions que es recullen al document.
BENVINGUDA INSTITUCIONAL
- Sr. Josep Ollé, director del Palau Macaya Obra Social “La Caixa”.
- Sra. Rosa Pérez, sotsdirectora de DGAIA, Generalitat de Catalunya.
- Sra. Pepa Arqué, presidenta de FEPA.
PONÈNCIA – Estudis longitudinals d’avaluació d’impacte i incidència política associada als resultats obtinguts: l’experiència dels Estats Units
- Dr. Mark E. Courtney, Universitat de Chicago.
- Modera: Dra. Josefina Sala, Universitat Autònoma de Barcelona.
PONÈNCIA – El cas de l’Independent Care Review a Escòcia: què podem aprendre del procés fet fins ara?
- Sra. Liz Brabender, coordinadora del Secretariat de l’Independent Care Review
- Sra. Beth-Anne Logan, membre de l’àmbit: the best practice in the world
- Modera: Sr. Joan Prat, Fundació Servei Solidari
PONÈNCIA I TALLER – Propostes FEPA: l’orientació dels programes i serveis d’emancipació per al jovent extutelat a Catalunya
- Sra. Ana Villa, directora de FEPA
- Sr. Frederic Cusí, Inpacte Consultoria Social
La jornada va finalitzar amb un taller de contrast entorn la publicació presentada amb la participació de més de 30 persones provinents de diferents administracions públiques, col·legis professionals i organitzacions. Podeu trobar el llistat de persones participants aquí.
Us deixem a continuació amb els vídeos de la jornada en la seva totalitat, que podeu trobar al nostre canal de youtube:
El passat dimarts dia 15 de gener va tenir lloc la Jornada Perspectiva i perspectives +18: com donem resposta a la diversitat cultural. La segona de les quatre jornades contingudes en el marc del Cicle de Reflexió que realitzarem al Palau Macaya durant els propers mesos.
En aquesta ocasió, la jornada es va desenvolupar en format grups de treball i, coincidint amb la imminent presentació de l’Estratègia Catalana d’Acollida i Inclusió dels joves i adolescents migrats sols que es presentarà el pròxima dia 25 de gener, i que serà la culminació de la feina duta a terme pels diferents grups de treball que s’han articulat al voltant de la Taula institucional d’adolescents i joves migrats sols, vam dedicar-hi un espai dedicarem aquest espai per tal de donar una resposta federativa als diferents documents que l’Administració ha elaborat en el marc dels grups de treball on FEPA ha participat. Que són: resposta de país i emancipació. De la mateixa manera, la jornada també va servir per presentar als assistents el treball que estem començant a desenvolupar amb l’UJEC (amb campanya de comunicació inclosa).
La jornada de treball va estar articulada en dos torns d’una hora i mitja cadascun d’ells. El primer torn va ser de 10:00h a 11:30h i el segon de 11:30 a 13:00h. En ambdós torns es va treballar exactament el mateix, de tal manera que cada participant només va participar en un dels dos.

El passat 28 de març vam realitzar la Jornada de reflexió titulada Com donem resposta a les necessitats de les joves extutelades? La Jornada es va estructurarar en dos eixos:
El primer dels espais va ser un debat entre professionals per tractar l’enfocament de resposta a les noies extutelades des de la perspectiva de gènere però des de diferents àmbits com el jurídic, el psicològic, l’educatiu o la sexualitat. En aquest primer bloc, moderat per Marta Bàrbara, hi van participar Fàtima Ahmed, Presidenta de L’associació intercultural Diàlegs de Dona; Cova Álvarez, Terapeuta i especialista en violència de gènere i violència sexual de l’Associació In-Via; Jordi Baroja. Director Centre Jove d’Atenció a les sexualitats (CJAS) i de l’Associació pels drets sexuals i reproductius; Júlia Humet, Advocada penalistaa Nèmesi advocades, drets humans. Especialista en l’abordatge i prevenció de violències masclistes; i Gisela Vaquero. Presidenta de Women in Games i dissenyadora de videojocs.
L’altre espai, va estar destinat a les entitats asistents, amb el mateix format de debat. En aquesta ocasió, l’objectiu va ser el de posar en comú els reptes i les solucions en el procés de tractament d’aquest col·lectiu vulnerable. El segon bloc, moderat per Laura Terradas de l’Associació Punt de Referència van participar-hi per part dels educadors/es: Mireia Baena, Educadora Pont Jove Fundació Privada Servei Solidari; Alba Garcia, coordinadora del programa de pisos Fundació Maria Raventós; Juantxo Gil, Coordinador Projecte emancipació Fundació Nazareth; Alba Martínez, Educadora pisos emancipació Aldees Infantils SOS Catalunya; Marta Martínez, educadora Pis Autonomia Undàrius Suara Coop i Marta Gussinyer. Educadora Pis Assistit Güell Companyia Filles de la Caritat. Per part de les joves, van explicar les seves experiencies; Laia Barea, Laia Angelina Sidorenco, Isamar Martinez, totes elles de la Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC) i Dunia Arrila de Suara Cooperativa.
Aquesta Jornada de treball s’emmarca dins d’un cicle de reflexió més ampli Perspectiva i perspectives +18: l’atenció al jovent extutelat avui, que estem organitzant gràcies al suport de “l’Obra Social la Caixa” al mateix Palau Macaya de Barcelona. Aquest cicle comptarà amb la realització de cinc sessions entre setembre de 2018 i juny de 2019 i s’hi abordaran qüestions com la diversitat cultural, la perspectiva de gènere i la participació dels i les joves.
El passat dijous dia 16 de maig entre les 09:30h i les 14:00h va tenir lloc la jornada Perspectiva i perspectives +18: com fomentem la participació dels i les joves?. La quarta jornada que vam organitzar en el marc del cicle de reflexió que, des del passat mes de setembre, estem realitzant al Palau Macaya de Barcelona.
En aquesta ocasió vam comptar amb una taula d’experts en matèria de participació i organitzacions juvenils, moderada per Francisco Javier Gavilán, vocal de joves i participació a la junta directiva de FEPA i director de Aldees Infantils SOS Catalunya. A la taula van participar Luís Caballero, Cap de la Unitat de Suport a la Direcció General de l’Institut de la Joventut (INJUVE); Carles Feixa, del Centre d’Estudis sobre Joventut, Societat i Comunicació (JOVIS.com) i de la Universitat Pompeu Fabra; i Bàrbara Scandroglio, doctora en Psicologia per la Universitat Autònoma Madrid.
També vam comptar amb una taula rodona de joves que participen en diferents tipologies d’organitzacions (juvenils i no juvenils) perquè reflexionessin sobre la participació des de la seva pròpia experiència. Va estar moderada per Gonzalo Sarmiento de l’Associació Cultural la Kalle i hi van participar Georgina Rodríguez, Vicepresidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; Giyaur Rahman, President Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC); César Andrade, Exmembre Latin King. Integrant de Reis i Reines Llatines de Catalunya; Núria Bienvenido, AFEV Voluntariat Social Universitari; i Aitor Urruticoechea, del moviment Fridays For Future – Barcelona.
Us deixem a continuació amb les gravacions de la jornada:
Si no ho vau fer en la jornada, podeu omplir el full de valoració a continuació:
El passat divendres 05 de juliol va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona la última jornada del cicle d’activitats que vam començar al setembre de 2018: perspectiva i perspectives +18, una mirada al jovent extutelat avui. En aquesta última jornada, que portava de títol una mirada internacional, vam voler parlar dels processos migratoris del jovent des de diferents punts de vista i veure com tracten el fenomen a altres països.
BENVINGUDA INSTITUCIONAL
- Sr. Josep Ollé,
Director del Palau Macaya Obra Social “La Caixa” - Sra. Lola López,
Comissionada Immigració, Interculturalitat i Diversitat (en funcions) - Sra. Pepa Arqué,
Presidenta de FEPA
PONÈNCIA
Una mirada internacional a les migracions i als processos migratoris dels joves
- Sra. Gemma Pinyol,
Directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora associada del GRITIM-UPF
Modera: Sra. Pepa Arqué, Presidenta de FEPA
Durant la seva ponència va parlar del fet que no hem de percebre el jovent migrant com una amenaça però tampoc hem de sentir pena d’ells/elles. Segons Pinyol, s’estan vulnerant els drets fonamentals de les persones i no s’està fent res per canviar-ho.
A més a més, va tractar el tema del creixement de discursos xenòfobs i d’odi que últimament estan en auge entre els partits polítics i, per extensió, també entre la ciutadania. Discursos que distorsionen la realitat i creen una imatge errònia de la situació actual. És necessari doncs, segons Pinyol, ressituar el debat.
TAULA RODONA
Diferents perspectives sobre el fenomen
- Sra. Neus Arnal,
Educadora social i investigadora en migracions - Sr. Marco Azzarita,
Psicòleg clínic i educador, Casa Milà (Fundació Ciutat i Valors) - Sr. Jordi Sàlvia,
Sotsdirector de FEPA
Modera: Sra. Ana Villa, Directora de FEPA
En aquesta taula rodona, Arnal va presentar l’informe sociolaboral sobre infants i joves emigrats sols a Catalunya. Va explicar la pujada del nombre de menors estrangers que arriben a Catalunya, així com el perfil d’aquests joves i la seva situació familiar, entre moltes altres dades de l’estudi elaborat al 2018.
Azzarita va explicar quina és la situació a Itàlia dels joves menors estrangers no acompanyats entre el 2014 fins a l’actualitat fent comparatives entre els diferents anys. Per la seva banda, Jordi Sàlvia va fer un avançament de les dades extretes de l’enquesta que des de FEPA es realitza anul·lament a totes les entitats membre sobre la situació dels recursos i del jovent al qual atenen.
TAULA RODONA
Formació per la inserció laboral: escoles de segona oportunitat i escoles vocacionals
- Sr. Paco Estellés,
Director general Salesians Sant Jordi - Sr. Dieter Schulze,
Director escola vocacional alemanya Werkstatt-Berufskolleg Unna - Sr. Guillaume Thureau,
Director Associació Espanyola d’Escoles de Segona Oportunitat
Modera: Sra. Marta Galligó, Directora de Fundació Comtal
A l’última taula rodona de la jornada, vam parlar sobre diferents tipus de formació per la inserció laboral. A l’espai moderat per la directora de la Fundació Comtal, Estellés va reivindicar la necessitat de sentir-se part d’un col·lectiu i de l’important que resulta que els i les joves tinguin un procés continuat amb els mateixos referents per crear una identitat i una realitat. Thureau, parlant de les escoles de segona oportunitat i del model educatiu francès d’aquestes escoles, va agrair que en l’actualitat al nostre país s’estigui començant a tenir un reconeixement de les escoles de segona oportunitat i que, en conseqüència, es tracta d’un moment apassionant.
Per la seva banda, Schulze va manifestar la importància de que les empreses s’involucrin en el seu sistema d’escoles vocacionals i que és important que aquestes tinguin un rol central ja que l’objectiu final de la formació és la inserció laboral.
Ja per acabar, la directora de la federació, Ana Villa, juntament amb Laia Barea i Giyaur Rahman, ambdós de la Unió de Joves Extutelats de Catalunya, van fer un resum de les diferents jornades realitzades en el marc del cicle d’activitats.
Moltes gràcies a tots i a totes per assistir a la jornada.
Si no vau omplir el formulari d’avaluació us agrairem que ho feu a continuació. També tot seguit us deixem amb el vídeo de la jornada en la seva totalitat: