Jornades de presentació de la Guia d’Emancipació
Al febrer de 2018 vam iniciar un cicle de presentacions de la Guía d’Emancipació en diversos punts del territori. Aquestes trobades organitzades per FEPA amb la col·laboració de les entitats federades estan dirigides a educadors, professionals del tercer sector i membres de l’administració.
La pàgina web www.guiaemancipacio.org és un recurs per a persones joves que estan sent tutelades o han estat tutelades per l’administració i per als respectius equips educatius que treballen amb aquest col·lectiu. L’objectiu de la pàgina és el d’integrar tota la informació relativa als diferents recursos, prestacions, tràmits, drets i deures, llocs on poder recórrer, etc. que resulta específica per a joves extutelats en els diferents territoris de l’Estat.
El passat 29 de setembre va tenir lloc al Consell Comarcal d’Osona una jornada de difusió del web www.guiaemancipacio.org, l’eina creada per FEPA per fer arribar als/les joves informació i acompanyament educatiu en el seu procés d’emancipació. La jornada va ser dinamitzada per la tècnica de FEPA de l’esmentat projecte, Miriam Garcia, i Genoveva Gorchs, de la Fundació Projecte i Vida, membre de la Comissió de Treball que es reuneix de forma bimensual per al desenvolupament òptim del web.
La trobada va servir per presentar la Guia d’Emancipació i, a més, per recollir propostes dels i les professionals participants, fet indispensable que ens permet fer del web una eina viva en procés de millora continuada. Van participar més d’una vintena d’assistents que, de forma pràctica i mitjançant l’ús de la pàgina web, es van plantejar com acompanyar els/les nostres joves a partir d’unes situacions fictícies que havien de resoldre des de l’acompanyament d’un/a professional.
Agraïm l’assistència i participació entusiasta, així com la confiança d’Anna Matas, coordinadora de l’Area d’Infància i Família del Consell Comarcal Osona, que ens va facilitar enormement la posada en marxa de la jornada.
El divendres 20 d’octubre va realitzar-se una nova sessió de presentació de la Guia d’Emancipació. Després de la que va tenir lloc fa unes setmanes a Osona, ara ens traslladem fins al Palau Macaya de Barcelona per explicar als més de 60 assistents a l’acte què és i com funciona aquesta eina.
Miriam Garcia, tècnica FEPA del projecte, i Juantxo Gil, educador de Fundación Nazareth, van ser els encarregats de presentar l’eina. Després de fer la introducció a la pàgina web els assistents es van dividir en grups per utilitzar-la seguint uns casos pràctics, veient així de primera mà com funciona, els seus punts forts i aspectes a millorar. Conceptes que després es van posar en comú per construir una millor eina.
Aquesta jornada va estar emmarcada dins la sessió organitzada per FEDAIA en la que també es va presentar el Projecte Pilot d’Indicadors del Programa Marc de Centres a càrrec de Jordi Muner i Armengol, responsable de planificació i avaluació de polítiques i serveis de la DGAIA.
El passat 4 de desembre va tenir lloc a Mallorca, a la seu de l’Associació AMÉS, una jornada de treball en la qual es va presentar el projecte europeu ABEONA i la Guia d’Emancipació. Aquest últim projecte es presenta ara amb la posada en marxa d’aquesta eina a les Illes Balears. Es tracta de la primera rèplica d’aquesta iniciativa a partir de l’experiència a Catalunya.
A la jornada van participar-hi més d’una vintena de persones entre entitats federades del territori, personal de l’administració de la zona i altres entitats. Durant la jornada els assistents van tenir l’oportunitat de veure si l’eina de la Guia d’Emancipació funciona correctament amb uns casos pràctics ficticis.
El passat dimecres 28 de febrer va realitzar-se una nova sessió de presentació de la Guia d’Emancipació, aquest cop a la capital de les Terres de l’Ebre. Aquesta jornada a Tortosa es va celebrar després de la que va tenir lloc a Barcelona i, anteriorment, a Vic. També es va celebrar una jornada similar a Mallorca al desembre.
En aquest cas les persones encarregades de presentar l’eina van ser Joan Prat, coordinador del programa Pont Jove de la Fundació Servei Solidari, i la directora de la Federació, Ana Villa. Aquesta jornada va servir per presentar la Guia d’Emancipació i, després d’explicar-la, es va passar a utilitzar l’eina mitjançant uns casos pràctics ficticis per concloure amb l’anàlisi dels mateixos quant a recomanacions d’ús de la guia.
A la jornada hi van assistir una quarantena de persones entre membres de l’administració, educadors i professionals del sector en general. La jornada es va realitzar amb la col·laboració del Grup Esplai Blanquerna, entitat que treballa a favor del jovent en risc d’exclusió al Baix Ebre i va comptar amb la presència d’Ester Cabanes en representació de la DGAIA a Terres de l’Ebre.
El passat dijous 30 de maig va realitzar-se una nova sessió de presentació de la Guia d’Emancipació, aquest cop a Girona. Aquesta jornada es celebra després de la que va tenir lloc fa uns mesos a Barcelona, una altra que es va fer a Vic i l’última d’elles que va tenir lloc a Tortosa. També es va celebrar una jornada similar a Mallorca al desembre.
En aquest cas les persones encarregades de presentar l’eina van ser Joan Carles Martin, Director del SAEJ Girona i del Pis Autonomia Camins de Suara Cooperativa, i la directora de la Federació, Ana Villa. Aquesta jornada va servir per presentar la Guia d’Emancipació i, després d’explicar-la, es va passar a utilitzar l’eina mitjançant uns casos pràctics ficticis per concloure amb l’anàlisi dels mateixos quant a recomanacions d’ús de la guia.
A la jornada hi van assistir gairebé una cinquantena de persones entre membres de l’administració, educadors i professionals del sector en general. La jornada es va realitzar amb la col·laboració de les entitats federades Suara Cooperativa, Fundació Resilis i Fundació Oscobe. Vam comptar amb la presència de Jordi Jordà, de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat de Girona, i Sílvia Casellas, cap del Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de Girona.
El passat 25 de setembre vam presentar l’eina de la Guia d’Emancipació a Lleida, al CaixaForum de la ciutat. Aquesta és la darrera jornada realitzada durant el 2018, i on hi van assistir més d’una quarantena de persones.
Les persones que van ajudar a presentar l’eina en aquesta presentació van ser Juantxo Gil, educador de la Fundación Nazareth, la directora de FEPA, Ana Villa, i també ens va acompanyar Giyaur Rahman, president de la Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC) que va aprofitar per introduir als assistents aquesta associació que es va crear farà uns mesos. A la benvinguda vam comptar també amb la presència de Joan Santacana, director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de Lleida.
La jornada va servir per presentar l’eina i, a la part posterior de la mateixa, es va passar a utilitzar la pàgina web mitjançant uns casos pràctics per concloure amb l’anàlisi d’aquests.