ABEONA

ABEONA va ser un projecte d’àmbit europeu finançat a través del programa Erasmus+ on hi van participar 10 actors de 6 països diferents (França, Polònia, Espanya, Àustria, Alemanya i Bèlgica). Entre els diferents actors que van prendre part de la iniciativa cal destacar la presència d’entitats de base, federacions d’entitats y experts internacionals. Des d’Espanya vam participar directament FEPA i l’entitat Plataforma Educativa.
Es va dur a terme entre el setembre de 2015 i el juny de 2017, amb l’objectiu d’oferir una resposta efectiva per a la integració professional de joves extutelats a nivell europeu, posant especial èmfasi en la millora de competències dels professionals que intervenen amb els i les joves.
Projecte relacionat
Coneixement
PRIMERA REUNIÓ GENERAL DEL PROJECTE (PARIS)
El projecte ABEONA es va iniciar a finals del mes de setembre de 2015 en una primera reunió celebrada a París que va servir per conèixer tots els partners implicats.
Durant la trobada es va abordar l’enfocament de les dues activitats en què consistirà la primera fase del projecte. D’una banda, s’analitzaran les bones pràctiques en la inserció laboral de joves extutelats en els diferents països a partir de les pròpies experiències de les entitats. A l’Estat Espanyol, aquesta tasca d’estudi es realitzarà mitjançant un intercanvi d’educadors entre Plataforma Educativa i FICE Àustria, ambdues entitats partners del projecte. D’altra banda, cadascun dels països implicats desenvoluparà un informe de cada territori. Aquests informes, sense voluntat de ser una recerca en profunditat, hauran de servir per presentar els principals aspectes i diferències d’enfocament entre els entre països en relació al perfil dels joves atesos així com la tipologia i abast dels serveis d’emancipació existents.
FEPA és la responsable de desenvolupar l’informe sobre la situació dels serveis d’emancipació per a joves extutelats a l’Estat Espanyol.
SEGONA REUNIÓ GENERAL DEL PROJECTE (BARCELONA)
Els dies 21 i 22 d’abril de 2016 es va realitzar a Barcelona (seu de FEPA) la segona reunió general de treball entre els diferents actors que participem en el projecte europeu Abeona. Els dos dies de treball van servir, entre d’altres coses, per definir els continguts de la formació que tindrà lloc durant el mes de setembre a Brussel·les. L’objectiu d’aquesta formació és implementar una nova eina d’inserció laboral compartida entre els diferents països europeus que estem participant del projecte. Per fer-ho, està previst que hi participin un parell d’educadors de cada país i que, posteriorment, un cop finalitzada la seva formació, s’encarreguin de traslladar els nous coneixements a trenta educadors més dels seus respectius països.

A més a més de preparar aquesta formació, la trobada també va servir per compartir les principals conclusions dels informes nacionals que cada país ha desenvolupat en relació a la situació del col·lectiu de joves extutelats/des.
JORNADA DE FORMACIÓ A BRUSSEL·LES
Durant el mes de setembre va tenir lloc a prop de Brussel·les, a la ciutat de Louvain-la-Neuve, una trobada dirigida a educadors per compartir experiències i posar idees en comú amb l’objectiu final de crear una connexió entre ells. Al mateix temps van posar en marxa metodologies compartides d’intervenció i se’ls va capacitar per formar persones en els seus respectius països d’origen en aquestes metodologies. L’estada va durar 5 dies, tenint l’inici el 19 de setembre i finalitzant el dia 23. Els resultats obtinguts durant aquesta setmana, s’utilitzaran per formar posteriorment a una trentena de participants de cada país durant un procés de sis mesos.
Els diferents països que van assistir a aquestes jornades de formació a Brussel·les, van mostrar les eines que fan servir per la inserció laboral dels i les joves extutelats/des.

JORNADA DE FORMACIÓ A BARCELONA
El 25 de Novembre de 2016 va tenir lloc una jornada de difusió en la qual es va presentar el projecte ABEONA. L’activitat va realitzar-se a la seu de FEPA i es va titular: Projecte europeu entorn la inserció laboral de joves extutelats.
L’acte, al que van assistir-hi un total de 17 professionals, va començar a les 9 del matí amb la presentació del programa i va allargar-se durant tot el matí. Durant la jornada es va realitzar una comparativa europea entorn els dispositius d’emancipació per a joves extutelats i bones pràctiques en temes d’inserció laboral, també es van dur a terme dos tallers d’eines per a la intervenció i, finalment, es va explicar l’ús d’aquestes eines i va fer-se una avaluació.
La jornada va estar organitzada per la mateixa FEPA amb Plataforma Educativa.

JORNADA DE FORMACIÓ A SEVILLA
El 19 de desembre de 2016 FEPA es va moure a Sevilla amb el projecte ABEONA, en el marc d’una nova jornada titulada Projecte Europeu entorn a la inserció laboral de joves extutelats. Durant tot el matí, els 35 assistents a l’acte van tenir l’oportunitat d’aprendre més sobre la formació i el treball dels joves extutelats per l’administració.
L’acte va tenir inici amb una comparativa sobre dispositius d’emancipació per aquest col·lectiu en l’entorn europeu i va continuar amb la presentació d’un estudi sobre programes de majoria d’edat a la província de Sevilla. Més avant es van presentar dues eines d’intervenció: El riu de la vida i How to miss a job? Per finalitzar, es va explicar als assistents com es durà a terme el procés d’avaluació de l’ús de les eines d’intervenció presentades a la jornada. L’acte ha estat organitzat per FEPA i la Asociación Paz y Bien i va comptar amb el suport de la Delegació Províncial de Serveis Socials a Sevilla que va fer la cessió de l’espai.

ÚLTIMA SESSIÓ DEL PROJECTE ABEONA A PARÍS
El projecte ABEONA va arribar a la seva fi el 21 de setembre en una sessió de presentació i clausura a la ciutat de París en la qual es van presentar algunes recomanacions per traslladar a la Unió Europea posteriorment. A la trobada van ser-hi tots els participants del projecte: 10 organitzacions de 6 països diferents. Durant els dos anys de durada del projecte, s’han publicat diversos documents orientats a millorar la situació laboral del jovent extutelat en l’àmbit europeu.
El projecte ha servit per crear molt bones connexions i sinèrgies entre diferents països que de ben segur ajudaran en un futur a crear un vincle col·laboratiu a favor dels i les joves. En els propers mesos s’estudiarà com es pot continuar col·laborant i avançant en la feina que s’ha encetat en aquests anys. El dia 20 de novembre Montse Ros, de l’Associació Probens, participarà en representació de FEPA en una trobada a Amsterdam amb diferents agents que reflexionaran sobre les polítiques d’emancipació a diferents territoris europeus.
