El Departament d’Assumptes Socials i Família de la Generalitat de Catalunya va presentar el passat divendres 25 de gener l’Estratègia Catalana per l’Acollida i la Inclusió de la Infància i la Joventut que migra sola, després de l’intens treball conjunt con les entitats del tercer sector, col·legis professionals i entitats municipals. El full de ruta proposat respon a un repte de país i al reclam que les entitats porten fent des dels últims anys. Amb l’objectiu de la plena inclusió social i garantir una correcta emancipació d’aquest col·lectiu, l’estratègia es desenvolupa a partir de cinc eixos bàsics: Atenció immediata i acolliment; Emancipació i acompanyament a majors de 18 anys; Treball en xarxa; Planificació, innovació, eficiència i sostenibilitat; Sensibilització i canvi en positiu. Altres dels principis rectores que recull l’estratègia són; la incorporació de l’equitat social i l’equilibri territorial; l’ètica i l’eficiència en totes les acciones, garantir estàndards de qualitat reconeguts internacionalment; governança compartida i intervenció integral i transversal.
En la presentació de l’estratègia, la Secretaria de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, va avançar algunes de les propostes i actuacions:
- Creació de dispositius per a joves majors de 18 anys en situació de call.
- Elaboració, difusió i aplicació del projecte de mentoría específica per a aquests nois i noies de primera acollida.
- Incorporar la figura del referent d’ocupació a tots els municipis on hi hagi centres que acullin a joves migrats sols.
- Reforç de les oficines comarcals d’emancipació juvenil por tot el territori.
- Pla d’accions de Joventut per a la inclusió i la participació dels joves emigrants sols.
- Adaptació dels itineraris curriculars dels Programes de Formació i Inserció (FPI) al nivell formatiu dels nois i noies i als nínxols ocupacionals del municipi.
- Adequació dels Programes de Noves Oportunitats a la realitat de les necessitats dels joves emigrats que viuen en els municipis.
- Augment de places residencials per al foment de l’autonomia.
- Elaboració d’un projecte integral d’habitatge i treball en l’àmbit agrari.
La jornada va oferir també una taula rodona de debat amb representants de les entitats, de col·legis professionals i entitats municipalistes. En el seu torn, Ferran Rodríguez, de l’entitat Eveho i representant de FEPA, va recordar: “No podem confondre emergència amb precipitació o falta de qualitat. Hem de garantir els drets dels adolescents i joves que migren sols”, Per la seva part, el conseller d’Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, va reconèixer el gran treball impulsat por les entitats i va concloure: “El repte no és l’acollida, és que quan el jove surti del sistema de protecció no sigui vulnerable i pugui dissenyar el seu projecte de vida. També hem de saber veure que és una oportunitat per a ser una societat més cohesionada”.
Les tres federacions d’entitats que treballen amb els més de 3.500 adolescents i joves migrats sols a Catalunya —Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació d’Entitats d’Atenció i a la Infància i a l’Adolescència (FEDAIA) i la Federació d’Entitats amb Projectes i pisos Assistits (FEPA)— van presentar el passar dimarts una aliança per la millora del sistema de protecció de la infància, l’adolescència i la joventut en situació de vulnerabilitat que reclama al Govern de la Generalitat passar de la gestió de l’emergència a la planificació amb visió preventiva i els recursos necessaris.