Entrevista a Alberto Ares: “la realitat del jovent extutelat s’ha complicat”

Alberto Ares, doctor en Migracions Internacionals i Cooperació al Desenvolupament
Ares a la inauguració del curs CESAG. Universidad Pontificia Comillas (2019)

Entrevistem a Alberto Ares, doctor en Migracions Internacionals i Cooperació al Desenvolupament per la Universitat Pontifícia Comillas. Ha estat delegat del Sector Social dels jesuïtes a Espanya i director de diversos centres del SJM Espanya. Actualment és el director de l’Institut Universitari d’Estudis sobre Migracions de la UP Comillas.

La migració és una oportunitat perquè les societats creixin i s’enriqueixin

Què pensa sobra l’actual situació de la joventut extutelada? Què li diria a el conjunt de la societat per conscienciar sobre la joventut extutelada i les dificultats que han d’afrontar?

Els nois i noies extutelats han viscut una part de la seva infància sota la tutela de l’Administració pública fins a assolir la majoria d’edat. Aquesta circumstància presenta una infància que en algun moment els ha fet viure una situació de risc. La joventut extutelada arriba a la majoria d’edat amb una gran desprotecció pel fet que no compten amb la maduresa, els recursos socials, econòmics i el suport familiar necessari per enfrontar la seva transició a la vida adulta amb suficients garanties.

Si la joventut espanyola viu condicions socials i laborals complexes amb altes taxes d’atur, dificultat d’accés a habitatges, que els dificulta molt seriosament l’emancipació, els i les joves extutelats veuen multiplicada aquesta dificultat d’emancipació. En aquests últims mesos la realitat del jovent extutelat s’ha complicat encara més ja que si bé una instrucció de la Secretària de Migracions habilita els menors tutelats entre 16 a 18 per a l’exercici de l’activitat laboral per compte d’altri, però, ha dictat una altra que ha endurit els criteris que s’exigeixen als menors migrants sense un adult de referència quan compleixen 18 anys per obtenir el permís de residència no lucrativa, sense dret a treballar. Aquesta situació deixa en una forta vulnerabilitat i desemparament a la joventut extutelada.

El títol de l’espai en el qual havia de participar és Una mirada internacional, amb una mirada fronterera. Finalment, no va poder desplaçar-se per les restriccions de moviment derivades de la pandèmia del coronavirus i, malgrat el seu oferiment, les condicions no es donaven com per a una participació en línia a la taula rodona. Per tant, aprofitem per preguntar: què pot dir-nos al respecte? Què destacaria de la intervenció que tenia prevista?

En l’actualitat, hi ha al voltant de 763 milions de migrants interns a tot el món i 271.600.000 de migrants internacionals, el que equival a el cinquè país més poblat de l’món. Més de 70.800.000 de persones es veuen obligades a abandonar casa seva a causa de conflictes armats, violència generalitzada o desastres naturals. D’aquests, gairebé 26 milions són refugiats; 41.300.000 són desplaçats interns i 3,5 milions són sol·licitants d’asil. Lamentablement, el mar Mediterrani s’ha convertit en el cementiri més gran del món, on més de 17.821 persones van perdre la vida en els últims cinc anys (ACNUR 2019, OIM 2019).

Podeu llegir allò que hagués estat la seva ponència a les jornades EN AQUEST ENLLAÇ.

En la seva opinió, com podem aconseguir una societat més justa per a tots/es i lliure de prejudicis?

Cal eradicar totes les formes de discriminació i promoure un discurs públic basat en dades contrastables per conformar les percepcions de la migració. Els migrants i els refugiats són sovint el focus dels prejudicis. Lamentablement, alguns partits polítics populistes instrumentalitzen la migració per als seus propis interessos, distorsionant les dades. Se’ns demana que lluitem contra les falsedats i les tendències populistes. En aquest sentit, la lluita contra els enganys i les “fake news” sobre els migrants i refugiats que es difonen, en la majoria dels casos, es basa en els prejudicis ètnics.

Però tant o més important és conscienciar els ciutadans sobre la realitat de la migració. La migració és una realitat multidimensional de gran rellevància per al desenvolupament sostenible dels països d’origen, trànsit i destí. La migració és una oportunitat perquè les societats creixin i s’enriqueixin no només des del punt de vista econòmic i científic, sinó també en els àmbits socials i culturals i en el món dels valors.

Connecta amb Alberto!

LinkedIn
Menú