Guia emancipació
Un recurs per a persones joves que estan sent tutelades o han estat tutelades per l’administració i per als respectius equips educatius que treballen amb aquest col·lectiu
Un recurs per a persones joves que estan sent tutelades o han estat tutelades per l’administració i per als respectius equips educatius que treballen amb aquest col·lectiu
La pàgina web www.guiaemancipacio.org és un recurs per a persones joves que estan sent tutelades o han estat tutelades per l’administració i per als respectius equips educatius que treballen amb aquest col·lectiu. L’objectiu de la pàgina és el d’integrar tota la informació relativa als diferents recursos, prestacions, tràmits, drets i deures, llocs on poder recórrer… que resulta específica per a joves extutelats en els diferents territoris de l’Estat. L’objectiu és convertir aquesta pàgina web en un portal dinàmic que contingui la informació permanentment actualitzada a través de referenciar altres portals webs d’informació més específica.
Podeu llegir l’article sobre la Guia d’Emancipació publicat al butlletí d’infància de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) elaborat per Miriam García, tècnica del projecte, i Ana Villa, directora de la Federació.
Al web es troben àmbits diferenciats i alhora interrelacionats entre si.
L’apartat Qui et pot ajudar és clau per apropar l’accés als serveis de l’ASJTET i als recursos que tenen a l’abast com els serveis socials bàsics o el Servei d’Informació Juvenil i les entitats que treballen amb el col·lectiu de joves tutelats/ades. Cercant on viure, amb les múltiples opcions ofertes per als/les joves extutelats/ades i totes aquelles a les quals poden optar pel fet de ser joves (lloguer, compra, compartir pis…), i consells per conviure i prendre decisions. Un altre dels aspectes abordats és l’orientació laboral, a l’apartat Cercant feina?, formació?, que pretén servir d’introducció a la identificació del moment personal de cadascú, l’autoanàlisi de la necessitat que es té i l’orientació sobre els passos i les accions a emprendre per aconseguir allò que es vol, respectant els objectius propis i fomentant el desenvolupament professional, sempre vinculada a entitats que s’hi dediquen i poden oferir acompanyament en el procés.
Cuida’t és un apartat que se centra en els aspectes pràctics i funcionals necessaris per accedir al sistema sanitari i fer-hi les gestions oportunes, i en altres de caire més profund. En destaca l’abordatge de la salut emocional, que, a la vegada, inclou les relacions de maltractament. També es recull el foment d’hàbits saludables i es dedica un espai específic a les addiccions.
Així mateix, el web proporciona consells per a una òptima gestió econòmica i ofereix l’accés a les Ajudes econòmiques a què poden optar, a l’apartat on es facilita informació sobre aquests tipus de suport a què poden accedir pel fet de ser joves extutelats/ades, com també dels ajuts destinats a la població en general (habitatge, estudis, etc.).
Als apartats Tràmits administratius i Papers en regla s’expliquen i es descriuen altres webs per conèixer i gestionar tot allò d’interès per als ciutadans i s’hi redirigeix. Finalment, Què fas amb el teu temps lliure, pretén obrir el camp de l’oci i el temps lliure per als nois i noies des d’una vessant àmplia sobre les opcions que coneixen i o de què volen saber més, així com per descobrir-ne de noves.
De manera transversal, el web conté temàtiques com ara: quins són els drets i deures del jove extutelat, els projectes de mentoria que els poden interessar, i experiències mitjançant vídeos breus de joves que narren les seves vivències i que expliquen com funcionen processos amb continguts que es tracten al web.
Ens ajudes a difondre?
Volem que el web arribi a tothom! Per això posem al teu abast diferents formes de ser un/a agent de difusió del web www.guiaemancipacio.org, en benefici dels i les nostres joves.
Utilitzeu la presentació següent:
O el vídeo de la presentació:
Podeu consultar més informació sobre aquesta eina en la següent presentació:
Després d’haver estat publicada a Catalunya, Aragó i Les Balears el següent pas és expandir l’experiència a altres territoris de l’Estat. En aquests moments estan treballant en la seva adaptació a Castilla la Manxa i la Comunitat de Madrid.