Els dies 3 i 4 de novembre va tenir lloc a Madrid la I trobada de joves Breakers. Es tracta de joves que han participat en alguna de les edicions dels cursos de disseny i creació digital que des de juliol de 2016 s’estan duent a terme en el marc del projecte Breakers, fabrica’t un nou món. Aquesta Jornada ha estat possible gràcies al premi obtingut el passat mes de juliol en el marc del desafiament internacional I make 4 my city de Fundació Orange en el marc del programa FabLabs Socials.

Han participat joves de totes les ciutats on es realitza: Barcelona, Bilbao, Castelledefels, Madrid, Sevilla i València. D’aquesta forma, més d’una trentena de joves es van reunir a la capital espanyola per fer activitats, conèixer-se entre ells i, en definitiva, crear una Comunitat de Breakers que vagi més enllà dels propis cursos.

Les activitats van començar el divendres pel matí al Medialab-Prado, amb una dinàmica organitzada per FEPA amb l’objectiu de trencar el gel i que els i les joves es coneguessin. Després de dinar, la jornada va continuar amb una xerrada inspiracional a mans de Cristina Aranda, directora de màrqueting de Intelygenz y cofundadora de MujeresTech.

Posteriorment a la xerrada, van tenir lloc diversos tallers grupals de diferents temàtiques: un orientat a parlar en públic, dinamitzat per Aranda; un altre de creació d’obres d’art a través de la programació, fet per Marta Valverde, codificadora creativa i artista digital, que va ensenyar als joves com crear obres d’art a través de la programació al taller Random is Beautiful. Al mateix temps també va tenir lloc el taller titulat Construimos nuestro tótem conmemorativo, taller dirigit per Juan González Gómez (Obijuan), professor i investigador al grup de robòtica de la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid. Finalment, des de FEPA es va dinamitzar un taller entorn la construcció de la Comunitat Alumni, on es preguntava als participants qüestions sobre quines aportacions els havia fet la participació al programa, i com (si era el cas) els agradaria donar continuïtat a la seva implicació en el projecte. Les aportacions es consideraran de cara a l’evolució futura del projecte Breakers.

Més tard, ja per la nit i després de sopar a la cantina de l’edifici, vam continuar les activitats amb una gimcana per la ciutat de Madrid en la qual es van dividir en grups i van haver de resoldre diferents trencaclosques per, finalment, descobrir qui era l’assassí d’una peculiar història que ens anaven contant els seus protagonistes durant una visita al barri dels Àustries, una manera diferent, de conèixer la ciutat.

Dissabte dia 4, els i les joves van poder participar de la Mini Maker Faire de Madrid, on van tenir l’oportunitat d’explicar als assistents en què consisteixen els cursos Breakers en un estand on hi havia moltes de les seves obres creades durant passades edicions alhora que van fer una visita guiada per la fira. A la tarda va celebrar-se l’Hebocon, una lluita de robots casolans creats per alguns dels joves i d’altres assistents a la Fira en la qual guanya el primer robot que queda sota la taula.

Els i les Breakers han tingut l’oportunitat d’aproximar-se a la fabricació digital en el marc d’una jornada oberta al públic expert en aquest àmbit alhora que també han pogut aprofundir mitjançant diferents tallers sobre els continguts que havien desenvolupat als cursos. Dos dies plens d’activitats en què els i les joves han pogut conèixer participants d’altres edicions i ciutats amb els que compartir una experiència única que esperem poder repetir.

Aquesta primera trobada de joves Breakers ha estat organitzada per Fundación Orange amb la col·laboració en la producció de EooDescubre i FEPA.

Podeu veure algunes fotografies de l’esdeveniment aquí.

I per veure la crònica a la web Breakerslab clic aquí.