Organització interna
La Junta Directiva
El màxim òrgan de decisió dins de la Federació és l’Assemblea, encara que funcionalment té delegada aquesta funció a la Junta Directiva, que operativament delega la gestió i coordinació de projectes i serveis a l’Equip de Gestió. Aquest equip és el responsable de dur a terme els projectes i activitats que es van definint des de la direcció de l’entitat. Està composta pel president, el vicepresident, el secretari, el tresorer i els vocals. L’exercici del càrrec serà gratuït i per un període de tres anys renovable.
Fundació EVEHO
Presideixo FEPA des de juny de l’any 2020, en nom de Fundació Eveho, entitat de la qual sóc fundador, juntament amb 5 persones més, Patró i Director.
Vaig estudiar Enginyeria Tèxtil a la UPC de Terrassa i vaig tenir una etapa professional a l’empresa privada que em va formar i em va donar valors, coneixements i experiències que m’han acompanyat i aportat al llarg dels anys en el tercer sector social. La meva vida professional està vinculada des de fa més de 30 anys a la feina amb la infància, l’adolescència i la joventut vulnerable o en risc d’exclusió social, com a educador o referent i com a director d’organització. He treballat en diferents àmbits com centres de protecció i extutelats, inserció laboral, projectes d’innovació social, lleure i centres oberts, formació i uec’s.
Crec que el vincle, el respecte i el compromís, amb cadascun dels nostres joves, els nostres projectes i les nostres entitats, el nostre esforç i el dels equips educatius aconseguirem millorar les perspectives de futur perquè tinguin igualtat d’oportunitats. Aposto fermament per la innovació, per la implementació de nous projectes, i noves formes de treball en benefici d’un objectiu comú.
Asociación Vasija
Vaig néixer a Las Palmas de Gran Canària al 1973 i sóc Llicenciat en Educació Física per la Universitat Politècnica (INEF MADRID 1996). Posteriorment vaig ser habilitat com a Educador Social (2005).
A nivell professional porto vinculat a l’entitat Asociación Vasija des de l’any 1997 on sóc soci fundador. Vaig ser educador a Hogar Funcional que va donar origen a l’Associació, posteriorment vaig ser coordinador de la mateixa i actualment realitzo funcions de direcció en l’Entitat. Com a responsable de l’entitat he participat en la posada en marxa de diversos recursos nous de protecció i d’autonomia, així com del projecte de joves en risc de l’entitat. Sóc gerent del projecte d’Emprenedoria Social de Vasija, Encondemios per a la inserció laboral de joves extutelats.
La meva vinculació amb la FEPA va començar al 2001, any en què Vasija va començar a formar part de la Federació. Formo part de la Junta Directiva des de l’any 2010. Vaig participar en l’organització de les jornades FEPA a Toledo 2009 i Madrid 2015 on vaig exposar l’experiència Encondemios. Actualment sóc el responsable de la Delegació Territorial de FEPA a Castella-la Manxa. Des del 2020 tinc la vicepresidència primera.
Fundación Isos
Vaig néixer a Valladolid el 1978, i sóc Diplomat en Magisteri “Educació especial” per la Universitat de Valladolid, i Graduat com Pedagog, per la Universitat Pontifícia de Salamanca.
Els meus inicis en el món social, vénen donats per l’oportunitat que sorgeix per treballar com a educador en Llars infantils (Asociación Mensajeros de la Paz) amb menors protegits a Castella i Lleó, posteriorment la meva trajectòria, continua com a educador en una unitat terapèutica amb adolescents tutelats gestionada per ASECAL. Finalment, començo a treballar en un centre d’execució de mesures judicials (Fundación Diagrama), pel que em estableixo la meva domicili a Madrid, passant a treballar també com a educador en medi obert amb menors tutelats (Asociación Centre Trama). Després d’això, Opcion3 m’ofereix treballar com a tècnic d’atenció al col·lectiu de joves extutelats, iniciant una estratègia innovadora per donar suport a processos d’emancipació, des de l’autonomia amb menors tutelats per la Comunitat de Madrid, que compleixen la majoria d’edat, l’any 2016 .
Aquest treball ens porta a vincular en paral·lel amb la FEPA, l’any 2017, iniciant una col·laboració directa d’intercanvi d’experiències i situacions dels joves extutelats, tant a Madrid com a Catalunya. En l’actualitat sóc coordinador del “Programa Tránsito”, inserció sociolaboral de joves extutelats, gestionat per la Fundación Isos, i emmarcat dins de el Pla d’autonomia 16-21 anys de la Direcció General d’Infància, Famílies i Natalitat de la Comunitat de Madrid.
Fundació Resilis
Vaig néixer a Banyoles l’any 1967 i sóc Llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991). Posteriorment he cursat un Màster en Economia Social i Direcció d’Empreses sense ànim de lucre per la Universitat de Barcelona (2008).
La meva vinculació amb les entitats del tercer sector ja va començar amb Plataforma Educativa (Fundació Resilis – Fund. Astres – Fund. Gentis – Fund. Infància i família) on he treballat com a Coordinadora Tècnica de l’Àrea d’atenció a infància i Gerent. Actualment sóc la Gerent dels serveis residencials i d’acompanyament a la Fundació Resilis, Astres i Infància i Família. A nivell de xarxes, sóc Secretària de la Junta de VORAVIU des del 2010, Coordinadora de la PINCAT des del 2015 i vocal a la Junta de la Plataforma Infancia España des del 2016.
La vinculació de la meva entitat amb la FEPA comença des dels inicis de la Federació a través de Plataforma Educativa. Personalment, vaig entrar a formar part de la Junta Directiva l’any 2010 i durant el 2016 n’he assumit el càrrec de tresorera. Al 2020 passo a ser la secretària.
Associació In Via
Vaig néixer a Barcelona el 1966 i sóc Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (1990). A més estic habilitada com a Educadora Social pel CEESC des del 1998 i he realitzat Postgrau en Qualitat en la Formació Ocupacional a la Universitat Politècnica de Catalunya el 2002 i Postgrau en Direcció i Gestió d’Entitats No Lucratives a la Universitat Ramón Llull el 2007.
Estic vinculada professionalment a l’Associació In Via des del 1989 on he treballat com a Educadora, Responsable Àrea d’Habitatges, Auditora interna de la Norma ISO. Des del 2006 i fins a l’actualitat en sóc la Directora General.
Associació In Via ha estat vinculada a la Federació des dels seus inicis i ha participat molt activament en aquesta. La Presidenta de FEPA del període 2002- 2004 va ser Núria Carlas, Sotsdirectora General d’In Via, en aquell moment.
A l’Assemblea de 2016 vaig ser elegida com a Secretària de la Junta de la Federació i, a la de 2020, assumeixo el càrrec de Tresorera.
Fundación Adsis
Vaig néixer a Salamanca el 9 de novembre de 1960. Sóc Diplomada en Treball Social. Vaig iniciar la meva trajectòria professional treballant a la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Salamanca i com a formadora de l’antic INEM.
Vaig començar a treballar a Adsis l’any 1988, iniciant projectes en diferents barris de la meva ciutat. L’any 1991 se’m va plantejar iniciar la presència d’Adsis a la ciutat de Valladolid. Aquí em trasllado a la que fins avui és la meva nova ciutat. Des d’aleshores he passat per diferents tasques i serveis: Gerent de la Federación Adsis de Castella i Lleo, directora del Programa de Privats de Llibertat a nivell estatal i en l’actualitat porto a la direcció de la zona de Castella i Lleó. La nostra entitat va entrar a formar part de la Federació l’any 2014 i som membres de la Junta Directiva des de l’abril del 2016.
Durant tots aquests anys la meva formació ha estat sempre present a través de la realització de cursos així com impartint-los als qui així m’ho han demandat, bé l’administració, col·lectius o xarxes o altres ONG o Fundacions.
Aldees Infantils SOS Catalunya
Vaig néixer a Jimena de la Frontera (Cádiz) l’any 1958 i sóc Diplomat en Educació Social per la Universitat de Barcelona (1996) i Llicenciat en Psicopedagogia per la Universitat de Barcelona (2010).
A nivell professional porto vinculat a l’entitat Aldees Infantils SOS Catalunya des de l’any 1996 on he treballat com a educador social en els projectes Llar Funcional o Residència Extutelats. Posteriorment vaig ser el coordinador de Pisos Assistits i, des del 2001 fins l’actualitat sóc el Director del Programa de Joves de l’entitat.
La meva vinculació amb la FEPA va començar el 2004, any en que Aldees Infantils SOS Catalunya va començar a formar-ne part. Vaig començar a participar de les primeres reunions del grup d’educadors i de la comissió que va elaborar el Model de projecte Marc dels Pisos Assistits. També vaig exposar l’experiència “Transito a la vida adulta” durant les jornades FEPA 2014 celebrades a Mallorca. Sóc membre de la Junta Directiva des de l’abril de 2016.
Fundación Don Bosco
Vaig néixer a Puertollano (Ciudad Real) el 1975 i des de 1993 visc a Còrdova. Sóc mare de tres nens, advocada especialitzada en mediació penal, familiar i penitenciària, així com a experta universitària en orientació sociolaboral amb col·lectius vulnerables. He treballat des de sempre, de forma voluntària i professional amb persones amb especials dificultats.
Vaig descobrir als 15 anys que vivim en un món profundament injust quan em iniciava com a voluntària en grups d’alfabetització de menors i, des de llavors, el compromís social es va colar en la meva vida, col·laborant amb entitats com Cáritas, Cordoba Acoge, Terre des Hommes, Voluntarias RMI, etc. De 1999 a 2009 vaig ocupar diferents responsabilitats a la Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA), exercint en els últims anys la Coordinació General de la mateixa. Col·laboro amb aquesta perspectiva en estudis i publicacions relacionades amb la defensa dels drets humans i l’exclusió social. En l’actualitat segueixo participant en la Delegació de Còrdova.
Professionalment em vaig iniciar com a advocada a l’any 2000 en el món de la presó i amb diferents funcions en l’àmbit de la inserció sociolaboral al barri de Guadalquivir, a Còrdova, amb la Asociación Encuentro en la Calle. Des de l’any 2009 la meva feina i compromís està en Fundación Don Bosco, on cada vegada més, m’enamoro de la realitat juvenil en desavantatge social. Realitat que ens remou davant d’un futur difícil i incert. El 2010 vaig rebre l’encàrrec de la Coordinació General de el Programa d’Inserció Sociolaboral i, en aquest últim tram, se suma la responsabilitat sobre el teixit d’Estratègies i Aliances que permetin incidir en una major transformació de la societat. Aquesta és l’aportació que des de Fundación Don Bosco oferim amb la meva participació a la Junta Directiva de FEPA, compromís que s’encarna amb la nostra presència a la Frontera Sud d’Europa per la qual transiten tantes i tants menors i joves migrants.
Grup d’Esplai Blanquerna
Vaig néixer a Santa Coloma de Queralt el 1964 i sóc llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació, especialitat en Pedagogia Terapèutica, i en Psicopedagogia.
Vaig iniciar-me en el món social en projectes sociolaborals amb nois i noies de justícia juvenil i després vaig ser coordinadora d’un CRAE. Posteriorment, em vaig apropar a l’àmbit escolar, iniciant un projecte de residència d’estudiants, i desenvolupant-hi tasques d’assessorament psicopedagògic i de coordinació. En aquests moments la meva vida professional està vinculada al Grup d’Esplai Blanquerna, entitat d’interès públic que desenvolupa programes socials. Dedico també unes hores a la docència a la URV i a l’Escola de l’Esplai de Tortosa.
La meva vinculació amb la FEPA s’ha intensificat recentment entrant a formar part de la Junta Directiva des del 2016, tot i que la relació de l’Entitat amb la Federació ve des dels inicis de la mateixa.
La Junta Directiva posseeix les facultats següents:
- Representar, dirigir i administrar la Federació de la manera més àmplia que reconegui la Llei; així mateix, complir les decisions preses per l’Assemblea General, d’acord amb les normes, instruccions i directrius que aquesta Assemblea estableixi.
- Prendre els acords que calguin en relació amb la compareixença davant dels organismes públics i per exercir tota mena d’accions legals i interposar els recursos pertinents.
- Proposar a l’Assemblea General la defensa dels interessos de la Federació.
- Proposar a l’Assemblea General la defensa de l’establiment de les quotes que els membres de la Federació hauran de satisfer.
- Convocar les assemblees generals i controlar que els acords que s’adoptin es compleixin.
- Presentar el balanç i l’estat de comptes de cada exercici a l’Assemblea General perquè els aprovi, i confeccionar els pressupostos de l’exercici següent.
- Elaborar la memòria anual d’activitats i sotmetre-la a l’aprovació de l’Assemblea General.
- Contractar els empleats que pugui tenir l’Associació.
- Inspeccionar la comptabilitat i ocupar-se que els serveis funcionin amb normalitat.
- Establir grups de treball per aconseguir, de la manera més eficient i eficaç, els fins de la Federació i autoritzar els actes que aquests grups projectin realitzar.
- Nomenar el vocal de la Junta Directiva que s’haurà d’encarregar de cada grup de treball, a proposta d’aquest mateix grup.
- Dur a terme les gestions necessàries davant d’organismes públics, entitats i altres persones, per aconseguir:
- Gestionar subvencions o altres ajuts rebuts.
- Decidir l’ús de locals o edificis que puguin arribar a ser un lloc de convivència o comunicació i també un centre de recuperació ciutadana.
- Obrir comptes corrents i llibretes d’estalvis a qualsevol establiment de crèdit d’estalvi i disposar dels fons que hi hagi en aquests dipòsits. La disposició del fons es determina a l’article 31.
- Resoldre provisionalment qualsevol cas imprevist en els Estatuts presents, i donar compte d’això en la primera Assemblea General.
- Qualsevol altra facultat que no sigui atribuïda d’una manera específica a qualsevol altre òrgan de govern de la Federació o que aquells deleguin expressament en la Junta Directiva.
L’Assemblea
L’Assemblea General és l’òrgan sobirà de la Federació. Els seus membres en formen part per dret propi i irrenunciable i en igualtat absoluta. Els membres de la federació, reunits en Assemblea General, legalment constituïda, decideixen per majoria els assumptes que són competència de l’Assemblea. Tots els membres queden subjectes als acords de l’Assemblea General, incloent-hi els absents, els qui en discrepen i els presents que s’han abstingut de votar.
L’organització i el funcionament de la Federació es concretaran en el Reglament de Règim Intern de la mateixa, que serà aprovat i/o modificat per assemblea extraordinària. L’Assemblea General es reunirà en sessió ordinària com a mínim un cop l’any i durant el primer semestre.
Comissió Executiva
Estarà composta per tots els càrrecs nominatius de la Junta Directiva, o sigui, per President, Vicepresident, Secretari i Tresorer, més la Direcció Executiva de la Federació.
Seran funcions de la Comissió Executiva assumir responsabilitats de la Junta Directiva, mantenir el funcionament quotidià de la Federació, preparar els continguts de les reunions de Junta. La Comissió Executiva tindrà delegada la presa de decisions en nom de la Junta Directiva, llevat que s’estimi que el tema és de vital importància per al futur de la Federació. El nombre i freqüència de les reunions de la Comissió Executiva vindrà determinat per les necessitats de cada moment, garantint un mínim de sis reunions anuals.
Si la Junta Directiva és el màxim òrgan de presa de decisions entre assemblea i assemblea, la Comissió Executiva assumeix el rol de supervisió dels projectes de la Federació entre Juntes Directives. Està formada per la Presidència, la Vicepresidència, Secretaria i Tresoreria.
Comissió Econòmica
Estarà formada pel tresorer de la Federació i la Direcció Executiva. Tindrà com a principal missió coordinar el control pressupostari, actualitzant l’execució quotidiana de la despesa amb el pressupost existent.
La comissió econòmica es reunirà sempre que ho estimi qualsevol dels seus components, si bé serà obligatori desenvolupar-la en l’elaboració dels pressupostos i en el tancament de l’exercici comptable. Estarà formada per la tresorera de la Federació i la Direcció Executiva.
Comissions Territorials
S’establirà una comissió territorial en cada delegació de FEPA sempre que hi hagi almenys tres entitats d’aquest territori federades.
La fi de les mateixes és facilitar per part de FEPA la coordinació interna entre les entitats d’un mateix territori, així com donar sentit a la pròpia delegació i garantir el compliment de les obligacions establertes en aquest reglament de règim intern. Les comissions territorials es reuniran almenys dues vegades a l’any, si bé es podran establir tantes reunions temàtiques com s’estimi oportú en funció de les necessitats.
Comissions de treball no permanents
Les comissions actives en l’actualitat són: formació, estudis i treball; joves i participació; coordinació territorial; jornades FEPA i Guia Emancipació.
- FORMACIÓ, ESTUDIS I RECERCA
A nivell de formació, aquesta comissió té com a encàrrec la recollida i detecció de les demandes formatives procedents de les nostres entitats federades i, al seu torn, elaborar propostes formatives sobre aquest tema. En quant a estudis i recerca, aquesta comissió és l’encarregada de dur a terme el seguiment dels diferents projectes de recerca que realitzem com a Federació i proposar i dissenyar la realització de nous estudis. A més de la Comissió d’àmbit estatal, també existeix una comissió que desenvolupa aquestes mateixes funcions en l’àmbit de Catalunya.
- JOVES I PARTICIPACIÓ
Aquesta comissió és l’encarregada de promoure la participació dels joves des de diferents perspectives. En primer lloc, buscant fórmules per a incorporar la veu i la participació dels joves en les diferents activitats que duem a terme com a Federació (comissions de treball, jornades, projectes…). En segon lloc, promovent la participació dels joves en les respectives entitats federades. I, finalment, promovent la participació dels joves des de la perspectiva de ciutadà (participació amb l’entorn). A més de les entitats federades, en aquesta comissió també participa la UJEC (Unió de Joves Extutelats de Catalunya).
- COORDINACIÓ TERRITORIAL – INTERTERRITORIAL
FEPA té, actualment, 4 delegacions territorials (Aragó, Balears, Castella-la Manxa i Catalunya). Més enllà de la vertebració a nivell estatal, la Federació també aposta per la coordinació de les entitats federades en les diferents CCAA amb la finalitat de dinamitzar l’activitat de la Federació en aquests territoris (projectes, jornades, interlocució etc…). A més de la planificació de les accions de FEPA en els territoris on existeix Delegació Territorial, també està prevista la coordinació de les entitats en la resta dels territoris si així ho desitgen les respectives entitats. Per a coordinar totes aquestes accions d’àmbit més autonòmic, a més dels òrgans de govern de la federació, existeix també una comissió interterritorial en la qual participa un representi de cadascun dels diferents territoris.
- JORNADES FEPA
La Jornades FEPA són una de les activitats federatives que més entitats mobilitzen. Per a poder dur-les a terme és indispensable la involucració del major nombre d’entitats possible en la seva organització i execució. A l’ésser una activitat rotativa territorialment i d’una periodicitat gairebé anual, la comissió es posa en marxa de nou en cada nova Jornada organitzada. És una comissió oberta al conjunt de les entitats federades, encara que es prioritza la participació d’aquelles que estan més arrelades en el territori on se celebraran.
- GUIA EMANCIPACIÓ
La Guia de l’emancipació és una pàgina que aglutina informació relacionada amb els diferents àmbits que intervenen en els processos d’emancipació, combinant informació específica del col·lectiu amb informació per al conjunt de la joventut. Actualment, la Guia de l’emancipació es troba implementada a Aragó, Catalunya i les Illes Balears. A més de vetllar per l’actualització i adequació dels continguts a les necessitats dels joves i els respectius equips educatius, la comissió també té com a missió la implementació de l’eina en nous territoris.
Equip tècnic
Voluntariat
FEPA és una entitat de segon nivell i, conseqüentment, la participació del voluntariat es vehicula a través de les pròpies entitats federades. Els projectes gestionats per la Federació que requereixen de la participació de persones voluntàries, al seu torn, estan cogestionats per algunes de les entitats federades, els que assumeixen la part de coordinació del personal voluntari que intervé en els projectes.
D’altra banda, FEPA té convenis de col·laboració amb persones de pràctiques amb la Universitat Autònoma de Barcelona.