Entitats, universitats, administracions i persones joves extutelades es donen cita en ‘Encuentro FEPA 2022 – Innovació aplicada als Itineraris d’Emancipació’ dedicat a la presentació del projecte d’innovació social IMEX.

Jornada-IMEX-6

La trobada s’ha realitzat en un acte públic celebrat en el recinte ‘Caixaforum’ de la Fundació ‘LaCaixa’, amb la presència i la participació d’autoritats de les diferents administracions públiques, d’entitats, de persones expertes en els diferents àmbits que engloba el projecte i de persones joves extutelades, que han construït, entre totes, la ‘carta de presentació’ del projecte.

Barcelona. Divendres, 17 de juny. Dimecres passat al matí, va tenir lloc l’Encuentro FEPA 2022 – Innovació aplicada als Itineraris d’Emancipació’, amb el qual, la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), va presentar el Projecte IMEX – Itineraris d’Emancipació d’Èxit. El Projecte IMEX és un projecte estatal d’innovació social en l’atenció a persones joves extutelades, liderat per la mateixa Federació, finançat per Fons Europeus de Recuperació Next Generation EU, i que compta amb el suport del Ministeri de Drets Socials 2030 i s’emmarca dins del Pla de Resiliència del Govern d’Espanya.

La trobada, que es va desenvolupar en el recinte del ‘Caixaforum’ de la Fundació ‘LaCaixa’ i al qual van assistir més de 200 persones, sumant les que es trobaven allí i les que van seguir la trobada a través del streaming en directe, va comptar amb la participació de Lucía Losoviz, directora general de Drets de la Infància i Adolescència; la directora general del INJUVE, Mª Teresa Pérez; el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Alexis Serra; la responsable del Servei de Gestió de Conflictes de l’Ajuntament de Barcelona, Marina Mañas; de Ferran Rodríguez i Raül Rodríguez, president i vicepresident 1r de FEPA, respectivament; de fins a dotze representacions de direccions generals d’Infància i Adolescència de dotze territoris diferents de la península; i de persones expertes, ponents, que van participar en els diferents àmbits en els quals va estructurar la Trobada.

Bienvenida-Jornada-IMEX
Mesa1_Jornada-IMEX
Mesa2_Jornada-IMEX

El Projecte IMEX – Itineraris d’Emancipació d’Èxit, persegueix l’ambiciós objectiu de crear i consolidar el futur model de referència estatal, així com europea, per a la desinstitucionalització en l’atenció a persones joves extutelades, d’entre 18 i 25 anys. La iniciativa té dos vessants molt clars: un preventiu a la institucionalització i, un segon, de trànsit segur a la vida adulta. Els diferents partners implicats en el projecte, liderat per FEPA, són 36 entitats, 3 universitats i 12 organismes de l’administració pública.

Durant la jornada, el president de FEPA, Ferran Rodríguez, va remarcar que “aquest projecte representa una gran oportunitat per a tots els agents implicats en l’atenció a les persones joves extutelades i els seus itineraris d’emancipació, perquè l’estem construint basant-nos la posterior transferència del coneixement generat. Per això és un projecte que suposarà un gran avanç, tant per a les entitats que participen en el projecte, com per a les que no el fan directament. També per a les administracions públiques… però, sobretot, per a les persones joves a les quals atenem. El president de la Federació, va afegir que “també es tracta d’una gran oportunitat per a generar i enfortir aliances amb les administracions, per a aprendre les unes de les altres i, en definitiva, una oportunitat per a innovar en la intervenció”.

Jornada-IMEX
Aula2-Encuentro-IMEX
Aula2-Encuentro-IMEX

A més de comptar amb la presència i la participació de les autoritats abans esmentades, presents, tant en l’inici, com en un espai de treball específic per a administracions i entitats i, també, en la clausura de l’Encuentro FEPA’22, durant la jornada, es van succeir diferents espais de transferència de coneixement i experiències estructurats en dues taules de diàleg inicials i cinc ponències de persones expertes en diferents matèries relacionades amb els àmbits del Projecte IMEX.

La primera de les Taules de Diàleg, o espais d’intercanvi d’experiències i coneixement en modalitat de diàleg, titulada ‘Diàlegs significatius. Diàlegs que canvien creences’, va reunir persones joves extutelades i a professionals de l’atenció al col·lectiu, d’entitats participants en el Projecte IMEX. Juntes, a través d’aquestes converses, van fer un recorregut pels diferents eixos del projecte, que són: habitatge, inserció laboral, enfortiment de l’individu i la figura del Referent d’Emancipació.

La segona Mesa es va celebrar sota el títol ‘Creant un model d’emancipació a través de l’avaluació de polítiques públiques i accions innovadores’. Aquest espai va comptar amb la participació de representants dels diferents equips de recerca implicats en el procés de disseny dels indicadors marc i del model d’avaluació del projecte. Comptem, així, amb la presència d’investigadores vinculades a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (Udll) i a la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), que van fer-nos un avanç sobre el moment en el qual es trobava el procés i del camí a recórrer per a arribar a generar un model d’atenció que sigui sòlid, complet, fàcilment transferible i de referència.

Jornada-IMEX
Jornada_IMEX

Una vegada finalitzada la primera part de la jornada, després d’un breu descans, es van iniciar les cinc ponències i l’espai de treball amb les administracions, que van tenir lloc en tres aules diferents del recinte de la Fundació ‘LaCaixa’.

El primer dels espais de ponències, dedicat a la interseccionalitat aplicada als models d’atenció i a les oportunitats actuals del mercat laboral per a la joventut, va comptar amb la participació, en primer lloc, de Violeta Assiego, advocada, analista i investigadora dedicada als drets humans, antiga directora general d’Infància i de l’Adolescència. En l’àmbit de l’ocupació, vam poder comptar amb la intervenció de Pere Ejarque, actual responsable de l’àrea de Borsa de Treball i Orientació Laboral de la confederació empresarial multisectorial CECOT.

L’habitatge i la innovació en la creació de projectes d’atenció social van marcar la temàtica del segon dels espais de ponències. Per a parlar d’habitatge, models alternatius de convivència i reptes i oportunitats del mercat immobiliari per a les entitats comptem amb la presència d’Andrea Jarabo, responsable de comunicació i incidència en PROHABITATGE i amb Maria Josep Lázaro, coordinadora de grups i gestió econòmica i legal en PERVIURE. Més tard, Fernando Sola, director de LEARNING BY HELPING i docent, ens va parlar sobre innovació aplicada a projectes socials durant la seva ponència.

Paral·lelament, les diferents direccions generals d’infància i adolescència territorials, van participar, juntament amb altres agents territorials i a membres de la junta directiva de FEPA, en un espai d’intercanvi d’experiències i posada en comú de línies d’actuació, titulat ‘Construint un model innovador en l’atenció a la joventut extutelada’, i dinamitzat per Catalina Parra, presidenta de l’entitat HAZLOPOSIBLE.

Una vegada finalitzada la part tècnica de la jornada, les persones participants van poder gaudir d’un espai de networking informal durant el càtering que posava punt final a una jornada dedicada al vincle, a la trobada i al treball en xarxa per a la millora en l’atenció a la joventut extutelada.