“Breakers”

“Breakers, fabrícate un nuevo mundo” és un projecte impulsat per la Fundación Orange en el que estem col·laborant com a federació i que té per objectiu oferir la possibilitat de formació en cultura maker a joves en risc d’exclusió.

create

La cultura maker és un moviment social en desenvolupament (alguns teòrics auguren que la cultura maker és la base d’una nova Revolució Industrial), que podria resumir-se en una sola frase: si pots pensar-ho, pots fer-ho. Són creadors que fan servir eines de la indústria tecnològica per a revolucionar la forma en què es fan els objectes, és a dir, crear coses tangibles fent servir les noves tecnologies. I, en la gran majoria d’ocasions, aquests inventors es beneficien de la creativitat d’altres persones gràcies a que molts dels nous dissenys es comparteixen a través d’internet. Filosofia de col·laboració oberta i en xarxa, compartint a nivell global els dissenys, avanços, plantilles, feines…

La màxima expressió de la Cultura Maker està en l’ús de FabLab (Laboratoris de fabricació d’elements utilitzats a la Indústria 4.0, robòtica, electrònica o biotecnologia al servei dels emprenedors i de les associacions de ‘makers’). Fab Lab és l’espai on, a través d’impressores 3D, es fa tangible allò que fins ara només existia de forma digital.

Lucecitas

La primera fase del projecte, realitzada durant el mes de juliol de 2016, es va concretar en la formació de 40 joves procedents de 14 entitats diferents (20 a Madrid i 20 a Castelldefels) que  van aprendre a fer ús de programes per a dissenyar objectes, i posteriorment fer-los realitat amb impressores 3D. A més d’oferir l’oportunitat de conèixer i formar- se gratuïtament en un sector nou, allunyat de la realitat formativa dels nostres joves, els cursos també van contribuir a l’aprenentatge d’hàbits prelaborals, capacitats personals i competències d’ocupabilitat que podran generalitzar a altres formacions i contextos.

El projecte de la Fundació Orange amb la col·laboració de la FEPA ha evolucionat molt positivament des que va començar el juliol de 2016 amb una prova pilot a les ciutats de Madrid i Castelldefels. El resultat d’aquesta primera fase va ser molt favorable i per aquest motiu en l’actualitat ja hi ha 8 entitats que han elaborat aquest projecte en altres ciutats del país. Als dos centres inicials on es van realitzar les proves, se li sumen ara l’Espai Open Bilbao, Fab Lab Sevilla, Fab Lab València, Soko Tech, Ateneus de Ciutat Meridiana i FabLab León.

Coll FabLab2

L’objectiu segueix sent el mateix, introduir als joves participants en el projecte aquesta tecnologia fent així que adquireixin una sèrie de valors, com el treball en equip o la creació d’idees. Per això els joves utilitzen impressores 3D per transformar les seves idees en objectes reals, l’únic límit és la creativitat de cada un d’ells. Un dels instructors del projecte, Leo, explica la seva experiència en aquest projecte aquí. Per veure el díptic del programa podeu fer clic aquí.

Aquest innovador projecte és el resultat del treball conjunt de la Fundació Orange, la FEPA i l’empresa de disseny BJ-Adaptacions. Altres projectes de la Fundació Orange que ajuden a joves són el YAMakers, dirigit a nois i noies amb autisme, o Young Social Makers que forma a joves provinents d’escoles de formació professional i estudiants de disseny mitjançant tècniques d’impressió 3D.

—————————— ALTRES NOTÍCIES RELACIONADES ——————————

El projecte avança i s’instaura a 5 ciutats – setembre 2016
Jornada d’avaluació i formació a Madrid – febrer 2017
Fira tecnològica MakerFaire a Barcelona – juny 2017
Breakers guanyadors del projecte #IMake4MyCity – juliol 2017
Formació de facilitadors i jornada Learn 2 Teach – setembre 2017
I trobada de joves Breakers – novembre 2017

Pàgina web del projecte aquí.

Per conèixer quan i on es realitzen els nous cursos de Breakers, podeu dirigir-vos aquí.

orange petit