Realitzem el taller per a professionals ‘Noves Masculinitats’, impartit per l’expert Paco Abril

08072022-TAller-Masculinitats-1

Les persones assistents han pogut desgranar el concepte de masculinitat, des de diferents perspectives, alhora que compartien visions, experiències i punts de vista sobre com no hauria de ser el model de masculinitat predominant.

Entrada anterior
Celebrem la primera trobada de la Comissió de Persones Joves i Participació a Aragó

Què és la masculinitat hegemònica, alternativa o dissident? Com podem intervenir sobre la masculinitat amb els homes? Com podem generar espais no mixtos d’acolliment a joves des de la perspectiva de gènere i de construcció de les masculinitats?

Aquestes han estat algues de les qüestions a les quals durant el matí del divendres 8 de juliol, al Palau Alòs de Barcelona i acompanyades per l’expert en masculinitats, Paco Abril, han intentat respondre les persones assistents al ‘Taller sobre Noves Masculinitats’ organitzat des de la Comissió Pedagògica i la Comissió d’Igualtat de FEPA.

Al llarg de les tres hores que ha durat la sessió i per mitjà de diferents dinàmiques preparades per Paco, les persones assistents han pogut desgranar el concepte de masculinitat, des de diferents perspectives, alhora que compartien visions, experiències i punts de vista sobre com no hauria de ser el model de masculinitat predominant.

Una vegada finalitzada la sessió, la sensació de les persones que van assistir va ser la que, a pesar que el model ha evolucionat respecte a fa unes dècades, encara queda molt per fer i per canviar del sistema en el qual vivim, per a arribar a la construcció d’una societat on la justícia social no depengui del gènere que es té en néixer.

Per a fer-ho, serà necessari treballar molt dur per a poder ‘desconstruir’ el model tradicional imposat socialment des de tots els àmbits, també des del model d’intervenció amb joventut tutelada i extutelada.
Durant la sessió, Paco, ha compartit amb els assistents una sèrie de materials que ens ajudaran a comprendre millor el procés i a intentar aplicar-lo al nostre model d’intervenció (els trobareu a l’apartat ‘Enllaços’ d’aquest article):

  • La Guia per a espais d’acolliment i treball en masculinitats amb menors i adolescents migrants sense suport familiar, desenvolupada per ell i el seu equip de la iniciativa Homes Igualitaris.
  • Documental ‘Clonar a un home’.

Des de la Comissió Pedagògica de FEPA, continuarem apostant per la formació com eina de canvi i de millora en tots els àmbits del nostre treball i en el de les entitats federades, així com en els itineraris d’emancipació de la joventut tutelada i extutelada a la qual atenem.

Paco-Abril

Paco Abril

Paco Abril és Doctor en Societat de la Informació i el Coneixement i professor associat a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona i del Grau d’Humanitats i Ciències Socials de la UOC. També és membre del grup d’investigació “Medusa- Gèneres en transició: masculinitats, afectes, cossos i la tecnociència”. Els seus interessos de recerca giren al voltant del canvi i la transició dels homes cap a models dissidents i alternatius de masculinitat. Actualment participa en el projecte europeu Men in Care, que busca fomentar les masculinitats cuidadores des de les empreses i les organitzacions. També participa en un projecte sobre la (re)significació de les masculinitats en entorns carceraris. Combina la seva faceta docent i investigadora amb l’activisme en l’associació d’homes per la igualtat Homes Igualitaris- AHIGE Catalunya, on desenvolupa projectes de formació i sensibilització sobre masculinitats amb joves i diversos col·lectius d’homes.

¿Voleu federar-vos a FEPA?

¿Voleu conèixer quines entitats formen part de FEPA?